Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Laminált padló választás?

6 tipp, hogyan döntsünk jól funkcióhoz és igényeinkhez mérten!

A laminált padlót ma már óriási szín – és felületválasztékának köszönhetően szinte bárhová választhatjuk – csak a helyiség funkcióját, igénybevételét, jellegét és persze méreteit, színvilágát érdemes figyelembe venni, hogy a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező laminált padló kerülhessen majd a helyére. De hogyan rangsoroljunk, mire ügyeljünk a választás során?

A laminált padlót ma már óriási szín – és felületválasztékának köszönhetően szinte bárhová választhatjuk – csak a helyiség funkcióját, igénybevételét, jellegét és persze méreteit, színvilágát érdemes figyelembe venni, hogy a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező laminált padló kerülhessen majd a helyére.


Ha még nem sikerült döntenie – akkor álljon itt néhány alapvető érv a laminált padlók mellett. Vagyis: miért, hová, és mikor érdemes ezt a padló típust választanunk?

A megfelelő, helyesen kiválasztott laminált padló ugyanis nem csak a nappaliban, a forgalmasabb közösségi terekben, vagy a hálószobában állja meg a helyét, de a gyerekszoba, a dolgozó, a folyosók, közlekedők, sőt akár még a vizes helyiségek, vagy a nagyobb, komolyabb igénybevételnek kitett irodák tereibe is bátran alkalmazhatjuk. Lerakása ráadásul nem igényel komolyabb előkészületet, a telepítés után akár azonnal használatba vehető a padló, amely ráadásként még akár padlófűtéshez is alkalmazható. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy mennyire tartós, szép, elegáns, trendi, és természethű látványban gazdag felületeket kaphatunk…


Milyen vastag legyen a laminált padló? 

A laminált padlók vastagságukat illetően is különböző méretűek lehetnek, azonban a 7, 8, vagy akár 10 mm-es laminált padló típusok között nem csupán a vastagság, hanem a padló anyagának sűrűsége és annak kopásállósága is különböző lehet. Ha anyagilag keretek közé vagyunk szorítva, akkor inkább válasszunk egy jobb minőségű 7 mm-es padlót, vagy halasszuk el a vásárlást, hiszen pl. egy 8 mm-es laminált padló már lényegesen stabilabb, a klikk rendszerét tekintve is erősebb, kopásállóbb is. a 8 és 10 mm-es padlók esetébe azonban már árnyaltabbak a különbségek.

Nem biztos, hogy a 10 mm-est kellene megvásárolnunk, érdemes számításba vennünk a padló egyéb tulajdonságait is, mint a sűrűség, a szebb, egységesebb felületin struktúra, és persze leginkább a leendő padlónk alkalmazási területe. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, forduljunk bátran az üzletben dolgozó értékesítőkhöz: ők szakértők a témában, és biztos, hogy hozzáértő módon tudnak majd nekünk segíteni.


Milyen erős legyen a kiválasztott melegburkolat? Egyáltalán: mit jelent, hogy egy laminált padló erős, és mit üzen nekünk a padló kopásállósága?

Amikor egy padló kopásállóságáról igyekszünk dönteni, leginkább azokat a szempontokat vegyük figyelembe, melyeket a mi adott funkciónkhoz, területünkhöz mérten keresünk, vagyis, annak a helyiségnek a tulajdonságait, ahová az adott padlót választjuk.

Ezt pedig – hogy milyen megpróbáltatások érik majd a padlót, ott, ahová szánjuk – csakis mi tudhatjuk a legjobban. Épp ezért, a laminált padlók kopásállóságát jelző számok is erre utalnak: az alacsony kopás állóságú, 31-es padló például hálószobába, míg a közepes, 32-es kopás állóságú a lakás többi részébe, kisebb forgalmú irodákba, addig az erős, 33-as számmal jelzett kopás állóságú termékeket élénkebb forgalmú terekbe, például üzletekbe ajánlják a szakemberek. Azonban attól, hogy erősebb kopás állóságút választunk kisebb forgalmú helyekre is – ettől nem lesz tartósabb, hosszabb élettartamú a laminált padló!

A hosszú élettartamot ugyanis egy másik számmal is mérik. A laminált padlókat, amikor kopásállósági teszten vizsgálják, azok felületén egy dörzspapírral borított golyót forgatnak. Minél többször fordul meg ez a golyó ahhoz, hogy megkopjon a tesztelt padló felülete, annál jobb eredményt ér el a termék a kopásállósági teszten, vagyis, annál jobb az adott padló kopásállósága. Ezek a számok az AC1 (900 közeli fordulattal), AC2 (1800 fordulattal), AC3 (2500 feletti fordulatszám), és az AC4 (itt már 4000 feletti fordulatszám szükséges) a golyónak a padló megkoptatásához. Lakótérben a jó kopásállóság AC3 –nál kezdődik, azonban mérik még a padló ütésállóságát (IC2, IC3) számokkal, ezek már szintén jól helytállnak lakásaink élettereiben. Az ütésállóság a padló sérülékenységét jellemzi, ám az IC szabványértékek is elég széles skálán mozognak ahhoz, hogy az alacsonyabb minőségű padlók is bele essenek. Ezt pedig a padló sűrűségével küszöbölhetjük ki. Sajnos, ezt az adatot nem jelzik mindig a csomagolásokon, sokszor csak a súly alapján tudjuk nagyjából kikalkulálni. A 850 kg/nm már egy jobb minőségű laminált padlót jelez, a 900 kg/nm erős középkategóriát, míg a 950 feletti értékek már a prémium kategóriát képviselik.


Milyen látványbeli, esztétikai tulajdonságokkal rendelkezzen – avagy: hogyan néz ki az ideális laminált padló?

A laminált padlók dekorjai, erezetei, mintázatai mind mások, épp ezért ezt leginkább egyedi ízlésünk, a terek, az egyes berendezési tárgyak, elemek döntik el. Mivel a laminált padlók fa erezetei voltaképpen egy nyomtatott dekor felület, így annak külseje az adott nyomattól függ, ez pedig millió féle lehet, sőt ma már divat a homogén, egyszínű laminált padló (ELESGO), vagy a kövek, kőzetek, beton felületek mintáit hűen megjelenítő (HARO CELENIO), de akár az egyéb mintákkal, pl. apró bájos virágmintákkal ellátott felületekkel (EGGER) is találkozhatunk.

A mintán túl pedig lehet még a felületek, struktúrák közül is dönteni. Hiszen minden padló, így a laminált padlók is rendelkeznek valamilyen felületi kiképzéssel, egyedi, sajátos struktúrával. Magasfényű padlók esetén – mint amilyenek például az ELESGO Supergloss termékei – egy lakkszerű, sima tükör felületű laminált réteggel látják el a padlók felületét.

Léteznek ugyanakkor selyemfényű, matt, vagy akár rusztikus, kicsit érdesebb felületek is – ezek kiválóak például olyan helyiségekbe, ahol erősebb a csúszásveszély (pl. konyha, étkező, előszoba). Lévén, hogy a laminált padlók anyaga 80-90%-ban fa, 100%-osan vízálló laminált padló ilyen értelemben nem létezik, ezek a fürdőszobába, mosókonyhákba való, tényleg 100%-ig vízálló modellek már többnyire valamilyen műanyag ötvözetből készülnek, még akkor is, ha a fára tökéletesen hasonlító, szépen erezett felületet, struktúrát is mutatnak.

A melegburkolatok egy része – így a laminált padlók is – különböző osztásokkal készülnek. Ez olyan hatást kelt, mint a csempék esetén a fuga, és a laminált padló ezt is meg tudják cifrázni: ha ferdén levágják az egyes deszkák éleit, akkor egy V alakú bemélyedés képződik lerakás után a két padlódeszka között, ezt nevezik fózolásnak, fózolt padlónak.

Van olyan gyártó is, pl. a DESIGNFLOORING, ahol ezt a V alakú bemélyedést, bemetszést lekerekítik, így afféle domború v homorú fózolás jön létre, ez még eredetibb összhatást kölcsönöz a padlónknak. Azonban nem mindenki szereti a fózolt padlókat.

Ha a lapok, a deszkák élei nincsenek lecsapva, hanem merőlegesek a talajjal, akkor a padlónk minden egyes eleme pontosan illeszkedik egymáshoz, ezzel összefüggő, egységes felületet alkotva. A modern terek szerelmesei leginkább az ilyen látványt kedvelik.  

Az egyes deszkák elrendezésén, vágásán, a lapok méretén, a lerakás irányán is nagyon sok múlik, hogy látványában, megjelenését tekintve miképp illeszkedik otthonunkba, életterünkbe a kiválasztott modell – ezért érdemes egyben is megnézni az adott felületet – például az üzletben lerakva, és a katalógusokban látható enteriőrképeken is. Így tudjuk csak igazán eldönteni, hogy melyik összhatás lesz végül az, amelyik a legközelebb áll hozzánk, az adott tér stílusához, jellegéhez.


Hogyan készülhetek fel a vásárlásra?

Érdemes több gyártó termékei között is szétnézni, azonban a minőséget mindenképpen tartsuk szem előtt. Mind az osztrák, trendekben az élen járó EGGER, mind a precíz, magas minőségű technológiai megoldásokban bővelkedő, laminált padlókat és valódi faparkettákat egyaránt gyártó HARO, mind a természetes valamint az exkluzív hatásokat egyaránt megjelenítő egyedi és sokoldalú ELESGO, mind pedig az angol gyártó, a DESIGNFLOORING naturalisztikus, tartós és rugalmas termékei mind egytől-egyig kitűnő választás.

Ha megvan a jó gyártó, a minőségi, kiváló tulajdonságokkal rendelkező termékcsalád - akkor már csak a személyes kedvelésünk, szimpátiánk, és persze a pénztárcánk dönti majd el, hogy mely gyártót, és azon belül is mely típust fogjuk kiválasztani. Érdemes sem a minőségen, sem pedig az esztétikai alaptulajdonságokon nem spórolni, elvégre a laminált padlót hosszú évekre, akár 15-20-25 évre választjuk otthonunkba, és a minőségi gyártók meg is adják ezekre az időtartamokra a garanciát termékeikre.


És ha már eldöntöttük, milyen padlót szeretnénk? 

Térképezzük fel az adott helyiséget!

Sőt, akár még vázlatokat is készíthetünk, ha a mérések alapján egy kockás papírra felskicceljük a helyiség alaprajzát, és átgondoljuk annak funkcióját, ez nagy segítség lesz mind nekünk, mind pedig az értékesítőknek a szalonban, hiszen így már biztosan olyan termékeket tudnak ajánlani majd nekünk, amilyen a legpontosabban illeszkedik igényeinkhez, elvárásainkhoz. Hiszen a laminált padlókból elképesztően sokféle minőség, erősség, kopásállóság, stílus, felület, és osztás létezik. Nem hiszi? Akkor győződjön meg minderről a saját szemével, az IBDesign elegáns, széles termékpalettát felvonultató minta bemutató termében!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin laminalt

Vissza a tetejére