Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Így burkoljuk a laminált padlót különleges helyzetekben

És persze, a padló ápolását sem vehetjük fél vállról, ha hosszú távon szép melegburkolatot szeretnénk látni otthonunkban, élettereinkben. Most néhány különleges lerakási helyzettel, valamint a laminált padló szakszerű ápolásával ismertetjük meg Önöket!

Ha már tudjuk, hogy az éleknél és sarkoknál hogyan burkoljuk a laminált padlót, akkor lassan, de biztosan eljutunk az ajtókig, és a helyiségekben lévő átjárókig. Mire ügyeljünk, amikor ilyen helyekre fektetjük a laminált padlót?

1. Laminált padló szakszerű lerakása ajtóknál és átjáró tereken

Amikor ajtók illetve átjárók környékén, közelében burkolunk, rövidítsük le az ajtólapot olyan méretűre, hogy aláférjen könnyedén a laminált padló, az alá kerülő lépészaj csökkentővel együtt. Arról se feledkezzünk meg, hogy minden laminált padló reagál a klíma változásaira, így mindenütt hagyjunk ki egy legalább 10 miliméteres diletációt, mellyel lehetőséget biztosítunk padlónk tágulására.

2. Laminált padló burkolása nagyméretű helyiségekben

Ha egy helyiség szélesebb hosszabb, mint 6 méter, vagy szélesebb, mint 5 méter – akkor a tágulási hézagokat is úgy határozzuk meg, hogy valamennyi fal mentén hagyjunk ki legalább 15 milimétert. Ahol 10 méternél hosszabb, vagy 8 métert meghaladóan széles a szoba, vagy a helyiség, ott még további kiegészítő tágulási hézagokat is érdemes kialakítani, majd ezeket a hézagokat lefedhetjük burkolatváltó profillal.

3. Meleg vizes padlófűtésre burkolna? Akkor eszerint kellene eljárnia – vagy pedig szakemberre bízni a laminál padló burkolását:

Míg elektromos padlófűtés fölé nem tanácsos laminált padlóburkolatot választani, addig a meleg vizes padlófűtés fölé bátran burkolhatunk laminált padlót, ha betartjuk az alábbi javaslatokat.

Száraz és szakszerűen előkészített aljzatra burkoljunk. Ennek érdekében célszerű egy szabályszerű fel – és lehűtési jegyzőkönyvet készíteni a 2 mm-es PE-fólia lefektetése előtt, a DIN 4725-ös szabvány szerint. Ezt mind a régi mind az új aljzatoknál célszerű elvégezni. Felfűtésnél a víz hőmérsékletét napi 5 Celsius fokkal emeljük, majd lehűtésnél ugyanennyivel, ugyanebben az ütemben csökkentjük. 7 napon át kell fűteni, majd csökkenteni a hőmérsékletet, a csökkentés idején érdemes a fűtést 7 napon át lekapcsolva tartani, majd ezt követően fűtsük vissza a helyiséget, 4 nap alatt 45 fokig, majd újra vigyük le 25 fokra. Eközben a felületi hőmérséklet lehetőség szerint 18 °C legyen, a levegő páratartalma pedig az általában a lakóterekben megszokott 50-60 fok. Miután leraktuk a laminált padlót a vizes padlófűtésre ily módon, a lerakást követően a hőmérsékletet 4-5 napig azonosan kell tartani. Majd ezt követően, a padlófűtés bekapcsolható minden gond nélkül a fűtési szezonra.

4. Mi történjen a lerakás után?

Miután leraktuk a laminált padlót, az azonnal terhelhető, vagyis járhatunk-kelhetünk rajta, pakolni is tudunk rá. Lerakást követően kb. 2 óra múlva távolítsuk el a távtartó ékeket, helyezzük fel a szegőléceket, melyekkel eltakarjuk a diletációs hézagokat. Lényeges, hogy a szegőléceket soha ne a padlóhoz, hanem mindig a falhoz rögzítsük. Majd fel is porszívózhatjuk, fel is moshatjuk újdonsült burkolatunkat: ám a felmosás során arra ügyeljünk, hogy sohasem bő vízzel, hanem jó alaposan kicsavart, nedves törlőruhával tisztítsuk a laminált padló felületét, a végén pedig még egy száraz, puha ruhával is érdemes áttörölni.  

5. Végül, de nem utolsósorban: hogyan ápoljuk helyesen laminált padlónkat a mindennapi használat során?

Többnyire azért szeretjük a laminált padlót, mert nem igényel különösebb ápolást, könnyű a fenntartása: „nem kér” túl sokat, könnyen tisztán lehet tartani, és még taszítja is a port, hiszen a legtöbb, jó minőségű laminált padló antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis, a laminált padló az a padlók között, mint a növények között a kaktusz – gondoljuk.

Azért a laminált padlóra is érdemes odafigyelni, hogy az hosszú távon szép maradjon nekünk. Az illesztéseknél ugye nem vízálló, ezért erre külön ügyelnünk kell, hogyha túl sok nedvességgel mosunk fel, akkor az illesztések mentén elkezd majd idővel púposodni, hiszen a laminált padló 80-90%-ban fából készül, és ott. ahol nem fedi a fedőréteg, ott bizony, ha vízzel érintkezik, ugyanúgy felduzzad, felpúposodik, mint a fa parketta.

A laminált padlót tehát kizárólag nedves, alaposan kicsavart felmosó ruhával, moppal érdemes tisztítani, majd még ezután is legalább egyszer átmenni rajta szárazzal.

Ha tisztítószert alkalmazunk, akkor arra ügyeljünk, hogy az PH semleges legyen, ugyanis sem a savas (mint a foszforsav, a hidrogén-peroxidot, vagy a citrusféléket tartalmazó tisztítószerek), sem pedig a lúgos (mint pl. a hipo vagy a domestos) kémhatású tisztítószerek nem tesznek jó a laminált padlónak. Még kis mennyiségben sem, vagyis a korábban domestossal érintkező felmosórongy használata is ellenjavalt!

Akkor mégis mivel tisztítsuk? A Ph 7 – azaz a semleges értéket leginkább megközelítő tisztítószerek lesznek ideálisak a laminált padló tisztítására.

Vizet tehát minimálisan használjunk, és szálirányban tisztítsuk a laminált padlót. A Mop egyébként jobb a laminált padló tisztítására, mint a hagyományos felmosó!

Miért is? Mert a laminált padló felületén a struktúra szálirányban fut, a dekor így utánozza legélethűbben a valódi fa hatását, mintázatát. Ezt érezni fogjuk, ha megtapintjuk a padló felületét, hiszen enyhe érdesség tapasztalható rajta, hosszirányban. A legjobb tisztító hatást pedig pont így érjük el: ha hossz – azaz szálirányban végezzük a takarítást.

Végezzük rendszeresen a laminált padló takarítását is, legalább heti rendszerességgel, és akár ápoló szereket is alkalmazhatunk.  Ezeket a komolyabb gyártók szaküzleteiben – például az IBDesign bemutatótermében – is beszerezhetjük, a hozzáértő, magas szaktudással rendelkező értékesítők a segítsünkre lesznek ebben is…

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére