Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

5 gyakorlati tipp a laminált padló burkolásához

Természetes hatás, kedvező ár, 15-20 évig is tartós, megbízható, higiénikus felület – és mindemellett még könnyű burkolás, egyszerű technológia. Nem véletlen, hogy manapság a laminált padló a családok és otthonteremtők legkedveltebb választása, ha melegburkolatról van szó! Ahhoz azonban, hogy Nálad is tökéletesen működjön, a hibátlan burkoláshoz nem árt tudni néhány jól bevált technikai trükköt – melyet most megosztunk Veled, olvass tovább…

Kiválasztottad, meg is vásároltad már a jó minőségű, kedvenc padlóburkolatodat? Remek! És ha már a megfelelő segédanyagokat is beszerezted, akkor nincs is más hátra, mint kitűzni egy napot, és nekiállni a munkának. Ilyenkor, tavasszal ugyanis már a hőmérséklet és az időjárás is Neked kedvez, ha törtnetesen padlót, méghozzá laminált padlót burkolnál. Nézzük, miért is, és mikre érdemes majd ügyelned…

Mikor kezdjek hozzá?

Nos, igen, ez egy jó kérdés: az idő, de leginkább az időjárási viszonyok elengedhetetlenül fontosak a burkolásnál.

Leginkább a hőmérsékletre és a páratartalomra érdemes odafigyelni: 20 Celsiusfok körüli hőmérsékletre és 50-60%-os relatív páratartalomra érdemes törekedni – mely egyébként a normál lakókörnyezetben megtalálható. Arra ügyeljünk, hogy közvetlen vízzel soha ne érintkezzen a laminált padló, pl. virágcserepek alá majd mindig kerüljön alátét és ha kiömlik véletlenül víz, akkor azt lehetőleg azon nyomban töröljük fel.

Milyen eszközöket, segédanyagokat szerezzek be a munkához?

A laminált padlóhoz szükséges távtartó ékek, párazáró fólia, illetve valamilyen lépészajcsökkentő alátét (habfólia, parafa, esetleg eco-lap) – ezeket már a laminált padló vásárlásakor, az üzletben be tudjuk szerezni.

A szerszámok közül a mérőszalag és ceruza természetesen alapvető, de jó ha beszerzünk dekopírfűrészt fém vágólappal, behúzóvasat, finomfűrészt, tisztító - illetve törlőkendőt… persze, az adott gyártótól is függ, milyen eszközök szükséges majd a munkához, hiszen a nagyobb márkák saját klikkes rendszerének köszönhetően a munkavégzés jóval egyszerűbbé, könyebbé és gyorsabbá válik majd…

Hogyan kell előkészíteni az aljzatot, azaz miként ágyazzak meg új laminált padlóm számára?

Az aljzat előkészítése nagyon fontos, ennek szilárdnak, egyenesnek, és mindenekelőtt száraznak kell lennie. Az újonnan készült aljzatok esetében a nedvességtartalmat érdemes megvizsgálni egy ún. CM mérőeszközzel. Ha eredendően egyenetlen lenne az aljzatunk, akkor ezeket az egyenetlenségeket ki kell egyenlítenünk, betonnal vagy esztrich-el.

Fontos, hogy mindig tegyünk az aljzatra párazáró fóliát, min. 0,2 mm vastag rétegben, egymással fedésbe. Ha padlófűtéssel rendelkezünk, akkor ez kiemelten fontos! Földszinten, illetve pincében a párazáró ideális vastagsága magasabb, minimum 1,2 mmm legyen, itt a fóliát a falnál a kád fölé kell húzni, és legalább 10 cm-el átfedve, egymás mellé fektetni, majd az átfedéseknél ragasztószalaggal megragasztani.

A laminált padlót le tudjuk tenni már meglévő padlóburkolatra párazáró fólia nélkül is, például linóleum, PVC, gumi – amennyiben ez az aljzat elég sima a lerakáshoz.

A párazáró fóliára kerül majd a lépészajcsökkentő, ez lehet parafa, habfólia, vagy XSP lapok – ezeket is a széleknél fixálnod kell. (Ha pedig padlószőnyeg az aljzatunk, és e fölé burkoljuk a lamináltat, akkor a lépészajcsökkentőt akár el is hagyhatjuk, ilyenkor elegendő némi újság – vagy csomagoló papírral megelőzni a gombásodást, de sokan inkább eltávolítják előtte a padlószőnyeget.)

Nagyon fontos, hogy a lépészajcsökkentő nem helyettesíti a párazárót – sajnos, sokan ebben a tévhitben élnek!

A klasszikus, helyes rétegrend tehát röviden az alábbi: klasszikus aljzat, erre jön a párazáró fólia, majd ezt követi a lépészajcsökkentő és végezetül a laminált padló.

Vásárlás után – és még a lerakás előtt…

Fontos, hogy miután megvásároltuk, és megérkezett hozzánk a laminált padló, hagyjuk azt néhány napig akklimatizálódni a lakásunkban legalább 2-3 napig, tehát ne azonnal álljunk neki vele a burkolásnak. Érdemes ilyenkor azt a szoba közepén tárolni, 18 °C hőmérsékleten, és maximum 75% páratartalom mellett, vízszintesen, száraz és huzatmentes helyen. Ha nyitott, vagy megsérült volna a padló csomagolása, próbáljuk meg azt újra légmentesíteni, ragasszuk le ragasztószalaggal.

Mielőtt leraknánk a melegburkolatunkat, hagyjuk jó alaposan kiszáradni az aljzatbetont, illetve jó alaposan vizsgáljuk át egyenként a padlólapokat, hogy kiszűrhessük az esetleges hibákat, sérüléseket – ez a garancia miatt is lényeges.

Milyen irányban kerüljenek le a lapok, és mire ügyeljünk a sorok folytatásánál?

Fontos, hogy a lapokat hosszanti irányban, lehetőleg a fő fény iránnyal megegyezően fektessük. 10 mm -es diletációt hagyjunk ki a fixen beépített bútorok, lépcsők, illetve a radiátoroknál, és a legutolsó sor legyen legalább 10 cm széles, s ehhez indítsuk, ennek megfelelően szabjuk a kezdősort is az indulásnál.

A további felhasználásra szánt laminált padló darabok minimum 40 cm hosszúak legyenek, de a keresztoldali fugák is, a rövidebb oldalon legyenek minimum 40 cm távolságra egymástól.

A lapokat soha ne üssük össze erőszakosan, kalapácsot és ütőfát ne használjunk a burkolás során. A klikkes rendszerek könnyedén összepattinthatók, és minden gyártónak van saját használati útmutatója, ezt érdemes elolvasni és betartani. Enyhe nyomásra is szépen be fog pattanni a lap a helyére, tökéletesen csatlakozik. Amikor az első sort rakjuk, az első lap mellé helyezve, kicsit emeljük meg a második lapot, ügyelve a vízszintre, majd billentsük be a lapot a „fej nútba”. Majd, ha megemeljük kb 30 fokos szögben, akkor a helyére tudjuk billenti a hosszanti oldalt is, ha enyhén lefelé nyomjuk.

Miután elkészültünk, akár azonnal használhatjuk az elkészült melegburkolatot. Jó munkát kívánunk,  és további kérdésed volna, keress meg bátran bennünket elérhetőségeinken, és az IBDesign bemutatótermében, ahol bármilyen felmerülő szívesen válaszolunk, és segítünk a szükségek alátétek, eszközök beszerzésében is!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére